fbpx

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Крепост “Кастра Мартис“, гр.Кула

Намира се на 40км от комплекс Магура. Минава се покрай Раковишкия манастир


СРЕДНОВЕКОВНА РИМСКА КРЕПОСТ

Кастра Мартис


Крепостта Кастра Мартис се намира на територията на днешния град Кула. Тя е била част от римската провинция Дакия и  от лимеса

КРЕПОСТ

Кастра Мартис


Крепостта Кастра Мартис се намира на територията на днешния град Кула. Тя е била част от римската провинция Дакия и  от лимеса (граница, състояща се от военни лагери, селища, наблюдателни кули и други съоръжения на Римската империя по река Дунав).  Крепостта е построена в началото на IV век по времето на император  Юстиниан I, по стръмния склон над дефилето на река Войнишка, където днес е центърът на град Кула. Кастра Мартис е играла много важна роля при отбраната на тези земи.

Крепостта се е състояла от две части – квадрибургий и кастел. Първоначално е бил издигнат квадрибургият – към края на III – началото на IV в. Представлявал е квадратно укрепление с размери 40 на 40 м. В ъглите му са се издигали мощни кръгли кули с диаметър 12,5 м. В него е било седалището на коменданта на крепостта.

Кастелът е заемал площ от 15,5 дка. и е имал форма на неправилен четириъгълник, отбраняван от 7 многоъгълни кули. По средата на централната сграда на укреплението е имало вътрешен двор с кладенец, покрит с големи квадратни тухли. Около двора са били разположени двуетажни помещения.

Археологическите разкопки показват, че преди изграждането на крепостта тук е съществувало малко трако-римско селище.