fbpx

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Крепост “Баба Вида“

Намира се в гр.Видин на 45км северно от Компекс Магура – единствената напълно запазена крепост в България


ЛЕГЕНДА ЗА

Баба Вида


Вида била най-голямата дъщеря на български болярин с обширни владения. Поучена от неуспешните бракове на сестрите си – Кула и Гъмза, тя отхвърлила всички предложения за женитба, изградила непристъпен замък и прекарала в него целия си живот

БАБА ВИДА

Единствената изцяло запазена средновековна крепост в България


Замъкът “Баба Вида” е построен върху останките на античната крепост Бонония, която вероятно е възникнала върху основите на заварено тракийско селище в началото на I в. Според други историци селището е били келтско и се е наричало Дунония, откъдето по-късно произлязло римското име. От Бонония най-добре се е съхранила североизточната ъглова кула, която е вградена по-късно в основите на “Баба Вида”. Възниква по времето на Римската империя като седалище на малък гарнизон с наблюдателна кула, около която постепенно се изгражда крепостта. По-късно местните управители я ползвали за феодален замък.

Строежът на крепостта е характерен за Втората българска държава – каменни блокове и тухли, споени с хоросан като при полагането им не се е спазвал някакъв определен ред. От края на XVII век започват архитектурни преустройства на крепостта с цел тя да бъде пригодена за бойни действия с огнестрелно оръжие. От това време са амбразурите за пушки и малокалибрени оръдия по външната оградна стена и няколкото контрафорса (подпорни стени). От края на XVIII и началото на XIX век са тухлените надзиждания по вътрешната оградна стена, както и покривите по кулите. Българските кули, както и стените на крепостта, са завършвали със зъбери. Кулите са били разделени на етажи – долните са били използвани за складове, а горните – за наблюдателници и за водене на битки при необходимост.

Посещението на замъка е незабравимо преживяване за всеки български и чуждестранен гост на старопрестолния град Видин.